2011 m. balandžio 4 d., pirmadienis

I ♥ PESTO

Pesto alla Genovese -  Genujos pesto.
Atrodo nieko ypatingo negali gautis sumalus vieną „žolę“ su česnakais, aliejumi ir riešutais, bet gaunasi tikras aromatų ir skonių fejerverkas, kurį sukūrė Italijos regijone Ligurijoje (it. Liguria), esančio pagrindinio miesto-uosto- Genujos (it. Genova) gyventojai. Eina kalbos, na patys italai taip sako, Genuečiai yra patys gobšiausi, dar vadinami  „trumpos rankytės“ (it. Braccine corte), kurios niekada nepasiekia kišenių ir neištraukia pinigų. Na kaip nebūtų keista, patys Genujos gyventojai tai patvirtina ir, tuo tarsi didžiuodamiesi, pabrėžia, kad dėl ypatingos ekonomijos jie ir pesto padažą sukūrė taip, kad nereikėtų nauduoti nei elektros energijos, nei dujų. Be abejonės mesėdžiams lietuviams šis patiekalas gali pasirodyti na labai jau „keistas“, prisimenu pirmą kartą, prieš daug daug metų, ir aš pati jį ragaudama, vis ieškojau lėkštėje kokį gabaliuką mėsos, žuvies, na bent daugiau daržovių, nes kaip gi galima valgyti makaronus beveik be nieko...  Bet su metais ateina patirtis, o bevalgant skanų ir kokybišką maistą, ateina skonio supratimas, ir pesto tampa meile iš pirmos šakutės.
Maždaug keturioms porcijoms
Šviežio baziliko lapelių didelė sauja  (aš maždaug 60 g. Nauduoju)
Tarkuoto parmigiano sūrio 100 g.
2 skiltelės česnako
50/70 g. Kedro riešutėlių (priklausomai nuo to, ar mėgstate juos, ar nelabai)
160 ml. Extravergine alyvuogių aliejaus
Druskos arbatinis šaukštelis, bet geriausia iš karto nepadauginti, nes druskos yra skirtingos, todėl dėkite po truputį.


Pesto ruošdavo rankiniu būdu, marmurinėje ''trintuvėje'' , pirmiausia trinant baziliko lapelius su druska, kad neprarastų savo žalios spalvos. Tada pamažu pridėdavo aliejaus ir smulkino iki kreminės konsistencijos, galiausiai smulkino česnakus, riešutėlius ir sūrį. Tačiau labai greitai ir patogiai viską (visus ingridientus kartu) galime sumalti blenderiu arba mikseriu-smulkintuvu. Jeigu gaminate daugiau porcijų, saugokite hermetiškai užsidarančiame stikliniame indelyje, ant viršaus užliejant alyvuogių extravergine aliejaus, kad dengtų visą paviršių.
Pesto tinka gardinti troffie Liguri, spaghetti, fusilli makaronus. Išvirkite patinkančius makaronus, nukoškite ir sudėjus nukoštus makaronus atgal į karštą puodą išmaišykyte su pesto padažu. Padažo nereikia šildyti, tiesiog galite praskiesti su makaronų virimo vandeniu. Pesto susilietimas su makaronais tai momentas, kai pajusite visus aromatus, pirmiausia bazilikų šviežumą, česnakų aštrumą, po to aliejaus aromatą ir sūrio rugštumą. Aš asmeniškai nauduoju daug pesto, man patinka kaip makaronai tampa beveik žali, ir dar pabaigoje į puodą įmetu kokį šaukštą ar du nesmulkintų riešutėlių, taip skanu, kai jie pasitaiko bevalgant...
Buon appetito.


9 komentarai:

  1. Mano 5-ečio sūnaus mėgstamiausias padažas. Gali valgyti su viskuo :) Teko net pačiai bazilikų pasisėti, kad šviežio pesto galėčiau pasidaryti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip, Zivile, ir mano dvieju metuku alpsta del sio patiekalo, jei neduociau karta paragauti is savo lekstes, niekada nesugalvociau tokiam mazam vaikui duoti bazilikus, na atrodo, skonis nera nei svelnus nei saldus, o dar cesnaku lengvas aromatas :D. Vat savaitgali irgi atnaujinsiu balkono soda, dar jei neturite, sioulau metas sodinti, dabar kai ikelsiu visokius vasariskus patiekalus, ten metos karaliaus! Geros dienos.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Metu vazonelis irgi yra. Jos tokios dekoratyvinės daugiau, nes lapeliai labai stori, bet į Tabule dėjau - kvepia. Buvo jau gerokai nunykusi, tai keletą stiebelių pamerkiau į vandenį, išleido šaknis, tai į žemę pasodinau - tikiuosi prigis. Dar ir laikškinio česnako sėklos laukia nuo pernai. Reikės užsiimti "prieskoninkyste" :)
    Šaunus blogas. Nuotraukos puikios. Patiekalų visų dar irgi neperžiūrėjau, bet jau yra kuriuos noriu išbandyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ačiū, blogas dar jaunas, bet stengsiuos palaikyti ir tempus ir nuotaikas. Aš irgi ketinu česnakus sodinti, bet daugiau dėl česnakų gėlės, nei dėl pačių česnakų. Šiaip renku užsakymus, kas ką norėtų iš italų virtuvės pasigaminti, ir pamažu publikuosiu. Tai , jei yra kokie pasiūlymai, pvz. baklažanai, veršiena, midijos ir tt, rašykit, o aš kursiu.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Man prieš pora metų Bruschetta buvo atradimas, kai jau buvau nusivylusi visu maistu ir niekas nebuvo skanu :). Taigi mane domintų visokios užtepėlės, užkandėlės ir pan. Vienu žodžiu kas paprastai padroma ir nereikia ypatingų produktų, kuriais LT negali pasigirti :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Taip, ypac vasarai tai yra puikiausi patiekalai, visokie finger food. Ta proga, kaip tik siandien man atejo dovana nuo seses, puiki knyga, is kurios siomis dienomis ketinu gaminti daug maziuku mielu uzkanduku, as irgi dievinu antipasti t.y. uzkandzius ir prie aperityvo siulomu mini torciuku, tai plius labai grazu, be to kad labai skanu :D Ryt bandysiu padaryti staigmena- vietoje normalios vakarienes toki uìkandziu party. Kai tik bus paruostos foto, receptai keliaus cia!!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Labai lauksiu receptų ir apetitą kelenčių nuotraukų :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. As irgi dievinu Pesto!!

    AtsakytiPanaikinti