2011 m. balandžio 12 d., antradienis

Lazanijos Bolonietiškai... čia prie amžinos klasikos :D


Vienas iš populiariausių pasaulyje receptų. Jas gamina namuose, jas užsisako restoranuose,  o jau Italijoje, tai irgi topų topas, ypatingai, kai pagamina kokia močiūtė, ar mamytė ir pakviečia į svečius visą šeimyną.   Mano tėveliai ir uošviai yra pagrindiniai šio patiekalo gerbėjai, tai dažniausiai jas gaminu, kai jie atvažiuoja pas mane į svečius. Jas mėgsta visos mano draugės, net vegetarės negali atsispirti, na toks geras naminis patiekalas, kurį smagu valgyti geroje kompanijoje. O kadangi Lietuvoje dar ir šaltokas oras, tai reikia skubėti išbandyti šį receptą, nes vėliau gaminsime vėsius patiekalus, gaivinančias sriubas ir šaltas ryžių salotas, jau vasarai Le lasagne archyvo stulpelis, vargu ar pasipildys.
Jeigu nenorite gaminti naminės tešlos arba nenorite pirkti šviežios tešlos lakštų, geriausiai tinka lakštai su kiaušiniu, jų nereikia apvirti ir yra kepami dvidešimt minučių. Aš pasirenku Barilla Le lasagne Emiliane all'uovo. Patikrinti lakštai :D
Bešamelio padažui:
1 l. pieno
50 g. sviesto
50 g. Miltų
Muskatinis riešutas, druska
Ragu Bolonietiškai
200 g. Jautienos faršo
200 g. Kiaulienos faršo
300 g. Pomidorų padažo (velutata di pomodori, arba su blenderiu sumalkite pomidorų konservą it. Pomodori pelati) plius šaukštelis pomidorų koncentrato, it. concentrato di pomodoro.
50 g. sviesto
1 morka
1 svogūnas
1 salierų kotas
4 samčiai daržovių sultinio, arba vandens
1 stiklinė raudonojo vyno
Druska, pipirai.
Papildomai reikės tarkuoto parmigiano sūrio apie 100 gramų.
Supjaustome smulkiai morką, svogūną ir salierus. Puode ištirpiname sviestą ir dedame daržoves, kepame apie tris minutes. Pridedame dviejų rūšių faršus ir apkepame penkias minutes. Įpylame vyno taurę ir leidžiame išgaruoti alkoholiui. Tada pridedame pomidorų sousą išmaišome ir pridedame keturis samčius sultinio arba vandens. Pasūdome ir pagardiname pipirais. Išmaišome ir troškiname ant mažiausios ugnies apie 45 minutes, karts nuo karto maišant. 
Tuo pat metu gaminame besciamella,
Puode ištirpiname sviestą ir įpilame prasiejotus miltus. Gerai išmaišome, leiskime miltams įgauti rudoką atspalvį. Įpilame stiklinę pieno ir gerai išmaišome ant silpnos ugnies, maišyti reikia rankiniu plakikliu. Kai gerai išmaišysime ir pienas pradės tirštėti- reikės pilti dar stiklinę pieno, ir vėl ta pati procedūra. Svarbu, kad sousas būtų nelabai tirštas ir be miltų gumuliukų. Jei pražiopsojam ir atsiranda gumuliukai, tai visą sousą suplakame su blenderiu. Pagardiname muskatinu riešutu.
Į kepimo skardą, ant dugno įpilame nedidelį samčiuką beschiamella ir kelis šaukštus ragu, paskirstome per visą plotį ir padengiame lakštais. (su kaiušiniu gamintų lakštų nereikia apvirti, bet skaitykyte kas parašyta ant pakuotės). Ant lakštų pilame du sančius besciamella, pusantro samčio ragu ir pabarstome tarkuotu parmigiano sūriu. Tada padarome tokius dar du sluoksnius, ant viršaus užpylame visą likusią besciamella, dedame kelis šaukštus ragu, ir pabarstome parmigiano tarkuotu sūriu, kaip jau minėjau visa skarda turi būti pilna souso. Kepame 180  C apie 30 min. 25 min. uždengus skardą kepimo popieriaus lapu, arba aliuminio folijos lapu ir  5 minutes grill, kad viršus su parmigiano sūrio apskrustų ir jūsų lasanijos įgautų geidžiamiausią įvaizdį. :D
Lasanijas geriausia palikti kokiam pusvalandžiui atvėsti, tada prieš valgant vėl pašildyti visą skardą orkaitėje. Jeigu imsite pjaustyti dar karštą, tai nesigaus gražių porcijų, viskas ištiš.
Buon appetito amici

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą