2011 m. kovo 22 d., antradienis

Angliška "sriuba" arba labai greitas ir skanus desertas mano draugėms


Zuppa all‘inglese
Šis kremas vienareikšmiškai įsirašė į mano įvairiaspalvį visų metų laikų menu, nors labai skeptiškai žiūriu į „palengvintus desertus“. Gamninti plikytą kremą, man ilgą laiką reiškė tam tikrą procedurą, daug trynių, temperatūrų stebėjimas, jokių miltų, tikrai atidus darbas. Bet kartais nereikia ieškoti sudėtingo ten, kur jo nėra. Pasirodo, gali būti, kad skaniausi desertai gaminami per kelioliką minučių, o prisiminimai apie juos lieka amžinai. Vienas tokių gardėsiu tai ši plikyto kremo interpretacija su skaniais, kavos palaistytais sausainiais. Šį desertą galima siūlyti kaip after dinner prie kavos, arba tiesiog valgyti kaip saldų užkandį dienos metu. Aš jį valgau net ryte po capuccino puoduko, mėgaudamasi tyla ir knygų kompanija. Štai skanios akimirkos receptas.
1 kiaušinis
500 ml. pieno
4 valgomieji šaukštai miltų
4 valgomieji šaukštai cukraus
1 citrinos žievelė (netarkuota, bet nupjauta kaip spiralė, tik geltonoji dalis)
Kavos espresso pusantros stiklinės
Neprivalomi priedai: vyno marsala, konjako, šokoladinio likerio  maža taurelė, kas patinka.
Vasara siūlau papuošti ir tuo pačiu praturtinti šį desertą šviežių vaisių gabaliukais.
Kai turime visus šiuos paprastus ingridientus po ranka, galime pradėti. Į puodą arba aukštą neprisvilamu paviršiumi keptuvę dedame keturis šaukštus cukraus, miltų ir įplakame kiaušinį (išplautą). NEUŽDEGANT UGNIES, mediniu šaukštu buku galu, arba specialiu silikoniniu šaukštu kremams gaminti, labai gerai išmaišome, kol nepasidaro gražus geltonas kremukas. Gavę šią masę galime uždegti ugnį ir įpilti visą pieną, t.y. pusę litro, ir dėti citrinos žievę, tada ant mažos ugnies kaitintį VISĄ LAIKĄ maišant. Pamažu pirminis kremukas ištirps, tačiau reikia maišyti toliau, kol nepradės iš naujo stingti visa masė. Gerai maišome ir kai skystis pasidaro kremo konsistencijos galime nuimti nuo ugnies, bet toliau maišyti. Išimame citrinos žieves ir dar išmaišome. Į atskiras porcijines stiklinaites, arba ant gražaus padėklo sudedame sulaužytus sausainius, aplaistome kava, kas nori aplaisto dar ir likeriu, palaukiame kelias minutes kol įsigers ir ant viršaus dedame kremą. Galite daryti ir kelis sluoksnius. Leiskite atvėsti, jeigu visko nesuvalgote iš karto, tai prieš dėdami kremą į šaldytuvą, uždenkite maisto plėvele, kad ant kremo viršaus nesusidarytų kietas sluoksnis.

Buon appetito Da Viktorija Mele





6 komentarai:

  1. Šiandien dariau šį desertą. Tikrai greita ir skanu. Gal šiek tiek per daug indelių paruošiau su sausainiais, tai kremo man šiek tiek pritrūko.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Viktorija, dar toks pageidavimas: gal receptus rašytum šiek tiek tiksliau, t.y. kiek tų sausainių reikia dėti, kokie jie turėtų būti, kiek reikia kavos ant jų užpilti, keliems indeliams to kremo pakanka. Visi šitie klausimai man iškilo bedarant.
    Beje, o kodėl būtent taip reikia dėti citrinos žievelę, o ne paprasčiausiai sutarkuoti, tai ir išiminėti nereikėtų tuomet?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Suprtau, bet del sausainiu ir kavos tai labai asmeniskas reikalas, todel ir nerasiau tiksliai, kam skaniau, kai daugiau sausainiu, kitiems, kad tik mazas sluoksnis. Labai asmeniskas momentas. Jeigu daryti ne porcijiniuose puodukuose, tai svarbiausia, kad sausainiai dengtu dugna. O del kavos, tai irgi, na sakyciau pakanka pusantros stiklines visam kiekiui, reikia ziureti kokie sausainiai, kaip jie igeria kava. Man dazniausiai uztenka pusantros stiklines kavos. O citrinos zievele, jeigu patinka ja valgyti tarkuota kreme, tai puiku, laisvai tarkuok, as labai myliu citrinos zievele, bet siame kreme, man nepatinka, kai ji pasitaiko, todel citrinos zievele viens du ir isimu. :)na, siandien vakare pagaminsiu viena porcija kremo, pasversiu kiek dedu sausainiu ;) ok?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Iš deserto liko tik prisiminimas :). Indeliai (į nedidelius bliūdelius dariau) tol akis badė kol visko nesuvalgiau :). Beje, vienai porcija sulaužiau po 3 "Gaidelio" sausainius. Kavą jie sugeria labai gerai, todėl kavos prireikė tikrai ne daug (nepilno puodelio) ir kremo užpyliau apie 1,5 mažo samtelio.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Oooo, puiku, as irgi ka tik dviguba porcija pasidariau, ir vat noriu pasidalinti tokiu optional, dali kremo atskirame indelyje, kol dar karstas galima sumaisyti su nutella vienu valgomuoju saukstu, tada aplaistyti ant virsaus deserto, bus toks dvieju skoniu desertas dar skanesnis!!!!! nauduojau 200 g. sausainiu bet dviems porcijoms, o kavos du kavinukus po 3 espresso puodelius, kurie padaro. tai tokia kosyte gavosi.
    Buon appetito!!!!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ka reiškia "išplautas kiaušinis" ?

    AtsakytiPanaikinti