2011 m. kovo 29 d., antradienis

Cheese cake su melynėmis arba "atėjo pavasaris"

Pas mus šilta, bet kažkaip norėtųsi akimirksniu perskristi tuos kelis tūkstančius kilometrų ir atsirasti šaltame Vilniuje. Kas labai nori iš ten išvažiuoti, manęs nesupras, bet kaip visada sakau, viskas priklauso nuo žmonių, kurie ten tavęs laukia. Tame mieste, kaime, gatvėje, namuose, bet kur jie bebūtų. Šiomis dienomis mane apsėjo nostalgija šeimai. Mano pažįstamos, dvi italės sesės, indų parduotuvę turinčios merginos uždarinėjo pietų pertraukai ir šnekėjo pas ką pietaus, ar pas mamą, ar pas vieną iš jų. Man pasidarė liūdna, nes prisiminiau, kaip smagiai ir man dirbosi su sese, nors ir sunkiai...ir kaip mes visi vakarieniaudavome. Gal ir gerai gyventi per atstumą, pradedi milijoną kartų daugiau viską vertinti. Šeimą, tėvus, draugus, kurie lieka ištikimi ir prisimena, nežiūrint į tai, jog neskambini jiems ir nsusitinki. Bet grįšiu prie jau rašyto - kai kurie žmonės, gyvendami už trisdešimties km. nenuvažiuoja aplankyti brangių giminaičių, todėl gal svarbiausia ir yra jausmai, kuriuos jaučiame, nesvarbu esant šalia, o per atstumą...

Prasidėjo pavasaris, ir jau besiruošiant Velykoms, išbandžiau labai skanų varškės pyragą. Varškė tai irgi sūris, tik šviežias, neišlaikytas, todėl turi visus atributus būti vadinamu cheese cake. Panašus į klasikinį New York cheese cake, bet švelnesnio skonio ir su uogomis, kurios priduoda šviežumo, tokio pavasarinio vėjelio šiam desertui.


Cheese cake su mėlynėmis
350 g. Švelnios itališkos varškės ricotta
230 g. Sausainių Digestive tipo
200 g. Mėlynių
120 g. Sviesto
130 g. Cukraus
Šaukštelis cinamono
3 kiaušiniai
1 šaukštas bulvių krakmolo
1 šaukštas vanilės naturalaus cukraus
100 ml. Šviežios grietinėlės
Cukraus pudra, druska, pusės citrinos sulčių

Neprivaloma - 40 g. Kokoso smulkių drožlių

Mikseriu sumalkite sausainius su cinamonu, cukraus šaukštu (iš bendro cukraus 130) ir ištirpintu sviestu. Gautą masę paskirstykite kepimo popieriumi padengtoje lygiagrečio formos kepimo skardoje 20 x 30 cm, arba keliose apvaliose skardose, na priklauso kokias skardas turite. Gerai prispauskite šaukštu sausainių masę ir pusvalandžiui  dėkite į šaldytuvą.
Atskirtkite baltymus nuo trynių. Likusį cukrų sumaišykyte su varške, tryniais, grietinėle, krakmolu, naturaliu vaniliniu cukrumi, citrinos sultimis ir citrinos tarkuota žievele ir viską gerai išmaišykyte, galite elektriniu plakikliu. Į gautą kremą įdėkite mėlynes ir su žiupsneliu druskos  suplaktus baltymus  (iki vatos konsistencijos).
Išimkite iš šaldytuvo skardas/ą ir įpilkyte kremą, (jei norite, pabarstykyte kokoso drožlėmis), pabarstykyte cukraus pudra ir kepkite orkaitėje 180 C valandą ir 15 minučių. Kaipastebėsite, jog pyrago paviršius pradėjo rudėti, padenkite kepimo popieriumi arba aliuminio folijos gabalu. Kai pyragas iškeps leiskite atvėsti išjungtoje orkaitėje neatidarant jos durelės. Atvėsusį pyragą dar kartelį pabarstykyte cukraus pudra.
Labai skanus pyragas, kvepia pavasariu ir labai gerai tinka prie arbatos arba vaisių sulčių.
Buon appetito da Viktorija Mele


2 komentarai:

  1. Виктоша, ты - молодец! Блюда просто замечательные, я сама не пробовала, но прочитала парочку рецептов и звучит и выглядит всё очень аппетитно! И фотографии отличные, я бы даже сказала профессиональные :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Olchia, spasibo, ochen rada chto ti posmotrela :) baci baci baci

    AtsakytiPanaikinti