2011 m. kovo 2 d., trečiadienis

maltos mėsos kepsnys su artišokais

Negalvokite, kad mane įkvepė aibė Vilniaus parduotuvių siūlomų artišokų... :D Iš tikrųjų, jų nesuradau, tiesiog turėjau jau daryta ir dar nepublikuotą nuotrauką, niekaip nespėdavau įdėti šio nepakartojamo patiekalo recepto į blog. Iš gaminimo eigos aprašymo galės pasirodyti, kad tai sudėtingas patiekalas, bet taip tikrai nėra, sunkiausias darbas tai ingridientų paieškos, nes naudojant teisingus produktus, rezultatas - garantuotas. 
Itališkai tai vadinamas POLPETTONE, na pažodžiui išvertus gautųsi KOTLETONAS :) nes polpetta verčiant iš italų reiškia kotletukas. Šis, mano siūlomas receptas yra labai turtingas, paskutinį kartą susilaukiau pasakiško komplimento šiam patiekalui, kad pietūs buvo KARALIŠKI, na galite įsivaizduoti koks turi būti skonis???

200 g. maltos jautienos mėsos
200 g. maltos veršienos mėsos
100 g. mortadella dešros supjaustytos plonom riekelėm
1 kiaušinio
1 trrynio
120 g. speck affumicato, rukytas kumpis irgi labai plonai pjaustytas
120 g. scamorza affumicata arba dolce sūrio, irgi labai plonai supjaustyto
50 g.  piene mirkytos baltos duonos minkštymo
puses vidutiniško dydžio svogūno
keturių šviežių artišokų carcioffi violetti.pusės citrinos
česnakų skiltelės
druskos, pipirų

Pradedame nuo artišokų valymo: nuimame kiečiausius "pumpuro" (artišokas iš tikrųjų yra ne daržovė ir ne gėlė, o būtent pumpuras) lapus, nupjauname viršūnę, perpjauname į keturias dalis ir dedame į, pripildytą vandens su išspaustos pusės citrinos sultimis, dubenį. Nereikia sielotis, kad iš tokio didelio pumpuro liko tokia nedidelė širdis, bet ką padarysi, kiti lapai yra kieti ir neskanūs. O į vandenį su citrinos sultimis dedame artišokus tam, kad laikui bėgant ir bevalant likusius kiti nepajuostų dėl oksidvimosi. Kai visos puselės artišokų plūduriuos jūsų dubenyje, tada keptuvėje, alyvuogių aliejuje apkepkite per pusę perpjautą česnakų skiltelę ir smulkiai sukapotą svogūno pusę. Po to supjaustykite artišokus ir troškinkite, jei reikia įpilkte truputėlį vandens. Pasūdykite ir torškinkite apie 15 min. Tuo metu kitame dubenyje sumaišykite maltas mėsas, rankomis suplėšytas mortadella dešros riekes, kiaušinį ir trynį, iš pieno išimtą duoną, pridėkite druskos ir pipirų - šis mišinys ir yra polpettone. paimkite plum cake kepti skirtą skardą-formą. Tos formos dugną ir sienas gražiai "aplipdykite speck affumicato, rūkytu kumpiu, riekelės turi būti plonos, bet turi apdengti gerai visą formą ir turėtų likti už formos kraštų. Tada dėkite į formą pirmą sluoksnį maltos mėsos masės, ant viršaus dėkite troškintus artišokus (viso turimo kiekio pusę), o ant jų-  sūrio scamorza grežinėlius . Tada pakartokite visą ciklą, pradedant nuo maltos mėsos sluoksnio, artišokų ir sūrio, ir vėl maltos mėsos sluoksnio, jis turi būti paskutinis. Apibendrinant, turime tris sluoksnius maltos mėsos ir du sluoksnius artišokų bei sūrio. Taigi, paskutinį maltos mėsos sluoksnį "uždarome" už formos kraštų likusiu kumpiu, kad būtų toks įspūdys, kad visas jūsų  kūrinys yra įviniotas į tą rūkytą kumpį. Paskutinis žingsnis tai polpettone kepimas orkaitėje 180 С apie 40 min. Ant formos viršaus uždėkite aliuminio folijos lapą, arba kepimo popieriaus lapą, kad viršuje esantis kumpis nesudegtų. Kai polpettone iškeps leiskite jam dešimt minučių nusistovėti ir atvėsti, tada perkelkite į didelę lėkštę ir gerai pagaląstu peiliu supjaustykte į maždaug trijų cm. pločio gabaliukus. Jei polpettone bus labai karštas nepjaustykite, nes gabaliukai iširs, o būtų labai gaila, nes šis patiekalas nėra tik labai skanus ir maistingas, bet ir labai estetiškai gražus. Pateikite polpettone su orkaitėje keptų bulvių puselių garnyru arba orkaitėje keptais kalafiorais ir balta duona.

Buon appetito da Viktorija Mele

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą