2011 m. vasario 13 d., sekmadienis

Dvigubo cinamono ir obuolių pyragas

Vienas žiemai mano  priskiriamu aromatų-tai namai kvepiantys obuoliais, tikslaiu obuolių pyragu. Kai lauke šaltoka ir nesinori kišti nosies iš šiltų namų geriausia kibti į darbą ir kepti obuolių pyragą, taip namai prisipildys šilumos ir naminio pyrago kvapo. O, kad vakaras taptų dar šltesnis pyragui ragauti pasikvieskite porą gerų draugų, nes nėra nieko geriau, nei gaminti kažkam. Šiandien kepiau šį pyragą ir galvojau apie draugus ir šeimos narius, kuriems norėčiau skambtelti ir pakviesti pyragui, gaila, bet to padaryti negaliu dėl atstumo tarp šalių. Tačiau kaip ir byloja mano blog pavadinimas turiu kam gaminti : vyrui ir dukrelei. Nors dukra labai mažytė tik dviejų metukų šis pyragas jai labai patiko nors, mano manymu, vaikų specijos nėra labai mėgstamos. Taigi nebekankinsiu įžanga ir pasakosiu vieną skaniausių ,mano ragautų, obuolių pyrago receptą.

tešlai reikės:

150 g. minkšto sviesto
150 g.  baltojo cukraus
300 g. miltų
3 kiaušinio tryniai
1 pilnas šaukštelis kepimo miltelių, na čia Italijoje milteliai vadinami mielėmis kepimui
2-3 šaukštai vandens
druskos žiupsnelis
1 cinamono šaukštelis
1 citrinos tarkuota žievė

įdarui reikės:

2-3     vidutinio dydžio obuoliai
100 g.  rudojo cukraus, jei neturite tiks ir baltas
1 citrinos sulčių
1 šių prieskonių miltelių - (cinamonas, gvazdikėliai, muskatinis riešutas, imbieras) šaukštas

Pirmiausia sumaišykite sviestą su cukrumi, aš šią procedūrą visada atlieku su plaktuvo pagalba, tiesiog ilgai ir stipriai maišau kol sviestas gerai nesusimaišo su cukrumi, tada po vieną dėkite kiaušinio trynius visą laiką maišydami. Toliau dedame šaukštelį cinamono, prasietus miltus, citrinos žievę ( smulkia tarka nutarkuokite tik geltoną citrinos dalį, baltoji dalis yra labai karti) ir galiausiai kepimo miltelius. Viską gerai išmaišykite ir padarykite kamuolį, suvinioję į maistui skirtą plėvelę, arba maišelį dėkite š šalkdytuvą 30 minučių.
Tuo tarpu nuskuskite obuolių odeles ir supjaustykite obuolius pusgriežinėliais, jei taip galima pavadinti. Tada sumaišykite šiuos griežinėlius inde su citrinos sultimis, ta pati citrina, kurios žievelė tarnauja mūsų pyrago tešlai aromatizuoti, ir pabarstykite keturių specijų milteliais ir cukrumi, gerai išmaišykite ir palikite marinuotis iki tol, kol išimsite iš šalfytuvo tešlą. Dar, vienas pastebėjimas, jeigu labai skubate ir negalite laukti pusvalandį, tešlą dėkite į šaldymo kamerą ir sumažinkite laiką per pusę. Paimkite torams skirtą kepimo formą ir padenkite jos vidų sviestu. Tada suskirstykite tešlą į dvi dalis. Pradėkite dengti tešla formos dugną, tiesiog pirštais lipdykite tešlą tarsi būtų plastelinas. Aplipdykite ir formos sienas. Tada gražiai išdeliokite obuolius, dviems sloksniais ir pašlakstykite truputėliu jų marinado. Iš likusio tešlos gabalo padarykite storesnę juostelę kuria prilipdysite pagal pyrago perimetrą ir kitas juosteles, kuriomis padengsite pyrago viršų tinklo pavidalu. Pyragą dėkite į įkaitintą orkaitę 180 C ir kepkite  40 minučių. Kai iškeps leiskite pyragui labai gerai atvėsti ir nuimkite formos kraštą jei matysite kad nelabai gerai atsilipina, palikite pyragą ant formos dugno. Pabarstykite cukraus pudra ir pateikite su vaniliniais ledais, arba plakta grietinėle. Jei pageidaujate prieš pateikiant pyragą gali pašildyti.
 Buon appetito !!!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą