2011 m. vasario 17 d., ketvirtadienis

Cantucci di Prato


Cantucci (tariasi "kantuči"). Kas tai? Saldūs itališki džiūvėsiai su riešutais, kuriuos labai smagu pagraužti tiesiog vienus, net neužsigeriant, labai skanu ir pamirkyti desertiniame vyne pvz. Passito arba Vin Santo, skanu ir arbata užsigerti, nors italai taip nedaro, bet arbatos valandos mylėtojams labai patiks šis derinys. Kas buvo Toscana regijone Sienoje, Prato, Florencijoje ir jų apylinkėse  - tikrai juos valgė, nes dažnai, vakarienei pasibaigus, jais vaišina restoranų šeimininkai siūlydami džiūvėsius mirkyti Vin Santo. Ir šiaip, manau, tokie gražūs, tarsi nulakuotais viršeliais ir tamsiais kontūrais, džiuvėsiai tiesiog negali nepritraukti dėmesio, ir svarbiausia negali neiššaukti noro juos paragauti arba nuvežti namo lauktuvių pavidalu.

Klasikinių Cantucci recepitas:

450 g. miltų
350 g. baltojo cukraus
2 kiaušiniai
3 tryniai
1 kiaušinis sausainių patepimui
du šaukšteliai kepimo miltelių
50 g. ištirpusio sviesto
vieno mažo apelsino ir mažos citrinos  sutarkuotos žievės, kaip visada tik spalvota dalis netarkuojant baltos.
druskos žiupsnelis
250g.migdolų riešutų (su odele)

Suberkite migdolus į kepimo skardą ir kepinkite be riebalų orkaitėke kelias minutes karts nuo karto pamaišydami.
Suplakite du kiaušinius ir tris trynius su cukrumi ir druskos žiupsneliu, kad pasidarytų balkšvas kremas. Įpilkite dar šiltą ištirpintą sviestą ir išmaišykite. Pridėkite tarkuotos apelsino ir citrinos žievės. Tada prasijotus miltus sumaišykite su kepimo milteliais, na mano ir kitų gyvenančių Italijoe atveju, tai tos cheminės mielės kepimui. Dalimis dėkite miltus su kepimo milteliais į gautą masę ir nuolat maišykite. Maišykite mikseriu, tai palengvina darbą. Toliau įberkite atvėsusius migdolus ir sumaišykite, kad jie pasiskirstytų po visą tešlą. Dabar suformuokite keturis „batonėlius“. Tešla yra lipni, todėl, formuojant batonėlius plaukite rankas po šaltu vandeniu, bet nepridėkite miltų. Batonėliai turi būti maždaug penkių cm pločio ir pusantro aukščio. Kepimo skardą padenkite kepimo popieriumi. Paimkite didesnį popieriaus lapą nei skarda ir padarykite tris sulenkimus, kad lapas būtų panašus į bangas... na nežinau ar į lįsves... tiesiog kad batonėliai kepant nesusiliptų tarp jų turi būti tokia popieriaus siena. Ptepkite batonėlius suplaktu kiaušiniu ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 180 C 200 C apie 35 minutes. Kai po namus pasiskleis sausainių aromatas, o batonėliai įgaus švelniai rudą atspalvį ir juos palietus jausite, kad yra viduje sukietėję, reiškia juos turite ištraukti iš orkaitės ir duoti kažkiek atvėsti, nes labai karšti jie nesusipjaustys. Tada skersai supjaustykite visus btonėlius į vienodas apie 1,5 cm riekeles. Visas riekeles gražiai sudėkite atgal į skardą, jau galima be kepimo popieriaus, ir kepkite 100 C temperatūroje apie 10 minučių. Po to apverskite sausainius ir vėl kepkite 10 minučių iš kitos pusės.
Kai džiūvėsiai atvės juos galėsite ilgai konservuoti hermetiškai užsidarančiame inde arba aliuminio dėžėje sausainiams. Taip ir Jūsų namuose atsiras mažoji Toscana, kur galėsite „keliauti“ kiekvieną vakarą po ilgos darbų dienos.  

pastaba: Norėdami paįvairinti ir praturtinti skonio paletę, vietoje vien migdolų dėkite mėgstamų riešutų mix, na pvz. Nesūdytų pistacijų, lazdyno, anakardžių riešutų. Rašiau tik apie migdolus, nes prieš klasikinių receptų interpretacijas, manau, būtina suprasti koks turi būti autentiškas produkto skonis.

Buon appetito.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą