2011 m. spalio 17 d., pirmadienis

Artišokų omletas



Atėjo ruduo... Lauke jau kvepia nauju metų laiku. O namuose kvepia, keptais orkaitėje, patiekalais. Šiuo metu maisto ruošimui turiu labai mažai laiko, taigi stengiuosi gaminti nesunkius patiekalus, reikalaujančius mažai pastangų, ir kuo mažiau puodų bei virtuvės įrankių, kuriuos reikia plauti, šluostyti. Gaminu sriubas, na ir metų laikas atitinkamas, kai lauke šaltoka labai smagu suvalgyti garuojančios sriubikės lėkštę, risotto, nes nereikia daug indų :D ir taip toliau. Štai artišokų omletas... greitas ir nuostabus patiekalas, jeigu kepsite akštų kraštų formoje, net ne omletas, o tortas gausis. Tik nesu tikra, kad iki Lietuvos jau atkeliavo artišokai...


4 šaukštai aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus
druska
5 kiaušiniai
citrina
1svogūnas
mairūnas
penki/šeši artišokai
žiupsnelis juodųjų pipirų
50 g. Parmigiano sūrio
1 česnakų skiltelė
  
  
 
Kruopščiai nuvalyti artišokus ir supjaustyti juos plonomis riekėmis, mesti į dubenį su vandeniu į kurį išspaudėte vienos citrinos sultis. (dar, jeigu patogu valyti artišokus su guminėmis pirštėmis, tai tikrai pasirūpinkite jomis, nes artišokai "juodina rankas", jei dirbsite be pirštinių, tai nuolat trinkite pirštus citrina). 
Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepinkite česnakų skiltelę, bei susmulkintą svogūną, tada pridėkite artišokus (išsemtus iš vandens) ir troškinkite.Kai artišokai suminkštės išjunkite ugnį. Atskirame inde suplakite kiaušinius su druska ir tarkuotu sūriu, pridėkite ir pipirų bei mairūnų.  Įkaitinkite orkaitę iki 180 C temperatūros. Sutepkite aliejumi norimą formą kepimui ir supilkite kiaušinių masę sumaišytą su artišokais. Kepkite apie puslvalandį, net ir daugiau, žiūrėsite pagal situaciją, viršus turi apskrusti, o vidus gerai iškepti. Jeigu neturite orkaitės, tai ne problema, supilkite kiaušinių masę į keptuvę su artišokais ir kepkite ant mažos ugnies, uždėkite dangtį, kad omletas liktų drėgnas ir neišsausėtų. Po dešimties minučių apverskite omletą, tai daryti labai lengva su didelės lėkštės pagalba, tada kepkite ir kitos pusės irgi apie dešimt minučių. Omletas bus labai skanus, bus tik plonesnis, nei keptas orkaitėje. 

Buon appetito da Viktorija Mele 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą