2011 m. liepos 4 d., pirmadienis

Slyvų "susine" tarte tatin


Sugrįžimas į Italiją. Įspūdžių pasakojimas, daiktų sustatymas į vietas, suknelių nunešimas į valyklą, penki ar net šeši skalbimo mašinos "raundai", nuvažiavimas prie jūros dviem dienom ir štai pagaliau pirmas patiekalas. Kaip nebūtų gaila, bet ne viską spėju fotografuoti... kaip jau daug kartų sakiau, o be foto nesinori recepto duoti, nes man foto gal svarbiau už patį receptą, už visą laiką praleistą virtuvėje "čik cik" kadras... kuris įamžins mano darbus, nes dažnai pagalvoju... kelias valandas gaminame vakarienę, ruoašiame, puošiame stalą, o po to užtenka pusantros valandos, kad viskas dingtų ir beliktų tik prisiminimai ir kalorijos.... :D O taip turėsiu dukrai perduot visą archyvą receptų ir foto vaizdų.
Na Italijoje dabar slyvų metas, yra tokios nedidelės mėlynos slyvos, vadinasi susine, jų man padovanojo signora Carla, gyvena prie mūsų ir jie turi didelį daržą ir kelis vaismedžius, taigi jau pamatė, kad atvykome ir atnešė slyvų krepšelį, nes reikia dalinti, kad nesusigadintų. Truputėlį pavalgėme žalias, ir likusią dalį patroškinau ir padariau tokį lengvą ir greitą pyragiuką, kad prie ice tea būrų ką užkąsti, arbą pusryčiams. Manau tinka bet kokios slyvos, svarbiausia, kad būtų prinokusios, dėjau kelias geltonas ir daug tų mėlynų, iš akies slyvų nesvėriau, paskaičiuokit kokias pebnkiolika vidutinio dydžio, jei susine nesurasit. O medaus turėjau tėčio... bio super bio medus, be cukraus ir visokių kitokių priemaišų, skaidrus kaip gintaras ir npersaldus, prie mano slyvų tiko pasakiškai, nes pasiliko slyvų rugštumas, bet tuo pat metu jautėsi lengvas medaus skonis.... niam niam

Reikalingi:
slyvos
valg. šaukštas medaus
30 g. sviesto

tešlai
200 g. miltų
100 g. sviesto
1 trynys
druskos
2 valg.šaukštų vandens


Paprasta kaip du kart du. Iš ingridientų tešlai suminkome tešlos kamuolį ir dedame valandai pailsėti šaldytuve. Slyvas išplauname, perpjauname per pusę, arba į ketverčius, išmetame kauliukus. keptuvėje ištirpiname trisdešimt gramų sviesto ir pilną šaukštą medaus, kai ištirps sudedame slyvas, jas kelias minutes apkepiname, kitaip tariant leidžiame karamelizuotis. Galite dėti šaukštelį tarkuotos citrinos žievės, tik, gerai kad nebūtų chemiškai apdirbtos citrinos. Aš nedėjau. Paimkite kelias mažas, arba vieną didesnė skardą pyragams, turi būti žemais kraštais, ten sudedate slyvas. Tešlą išimate iš šaldytuvo ir iškočiojate. Man reikėjoi dviejų vidutinio dydžio apskritimų, jeigu gaminate vieną didesnį pyragą, jums reikės vieno apskritimo, ar kvadrato...priklausomai nuo formos tos skardos, kurią naudosite. Taigi, iškočiota tešla padengiate slyvas, pasistenkite, kad tešla gerai priglustų prie skardos. Ir viskas, į orkaitę kepti dvidešimt minučių 180 C temperatūroje. Dar patariu pabandyti tokį tortą su jau pagamintos sluoksniuotos tešlos paplotėliu. Viskas, tas pats, tik nereikia gaminti savo tešlos, toesiog uždengiate slyvas sluoksniuota tešla ir kepate, kol nepradės įgauti auksinį/rusvą atspalvį. Duokite atvėsti kelias minutes ir pridėjus lėkštę ant skardos, apverskit į lėkštę, turi gautis labai gražus pyragas, toks "blynas". Labai skanu jį valgyti su ledais, na sakykite, tikrai geras vasaros dienos desertas.

Buon appetito amici
Viktorija Mele

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą