Mergaitė ir
degtukai Hans Christian Andersen
„... ir
atsipeikėjo su nudegusio degtuko likučiu rankose. Uždegė dar vieną : ir šis
užsižiebė ir kai jo šviesa nukrito ant
sienos, siena tapo skaidri ir permatoma kaip marle. Mergaitė pamatė priešais
save, kambaryje stalą padengtą gražia,
sniego baltumo, staltiese, padobintą brangiu Kinišku porcelianu, ant stalo
skleisdama aromatą stovėjo kepta, įdaryta džiovintomis slyvomis ir obuoliais,
žąsis... „
KEPTA ŽĄSIS SU KRIAUŠĖMIS IR DŽIOVINTAIS
ABRIKOSAIS
Ingridientai 12
·
Žąsis 4,
kg .
·
Kriaušės 6 mazos
·
Džiovinti abrikosai 300 g .
·
Nedideli raudonieji svogūnai 3
·
Maži apelsinai 2
·
Morkos 2
·
Salierų kotai 2
·
Daržovių sultinio 300 g . + stikline
·
Sauso baltojo vyno
·
Miltų
·
Rozmarino • Šalavijų
·
Keli lauro lapai • Mairūnų
·
Sviesto
·
druskos
·
pipiru
(autorės pastaba : . nesugebėjus atrasti žasies, aš naudojau antį ir
vietoje žasies riebalų dėjau sviesto )
Baltajame vyne mažiausiai penkias
valandas marinuokite džiovintus abrikosus. Prie žąsies išeinamosios angos
nupjaukite susikaupusius riebalus. Nuplaukite žąsį, jos vidų įtrinkite druska
ir suskaldytais pipirais, t.y. pipirų zirneliais. Įdarykite šalavijų šakelėmis,
timais, mairūnais, supjaustytais į keturias dalis apelsinais, nuluptais 3
saldžiaisiais svogūnais, dviem lauro lapeliais ir rozmarino šakele. Užsiukite
išeinamąją angą ir kaklo srityje esančią angą. Tvirtai suriškite žąsies šlaunis
ir sparnus, sutepkite minkštu sviestu, pabarstykite druska ir pipirais,
padėkite į skardą aukštais kraštais ir kepkite 190 laipsnių temperatūroje apie
25 minutes., aplaistykite 400 g . vyno ir pridėkite į
skardą 2 rozmarino šakeles, supjaustytus: morkas, salierus ir supjaustytą į ketvirtis svogūną. Į skardą,
bei ant pačios žąsies sudėkite jos riebalų gabaliukus. (aut.past. jeigu kepate antį, naudokite sviestą) tęskite kepimą dar
40 mnučių. Taigi apipilkyte žąsį 300 g . sultinio, uždenkite
aliuminio folijos lapu ir sumažinus orkaitės temperatūrą iki 150 laipsnių
kepkite dar 40 minučių. Kai iškeps, išimkite žąsį ir palikite ant lėkštės
nenuimant aliuminio folijos lapo. Filtruokite skystį likusi po kepimo ir
supilkyte į mažesnę skardą, į ją dėkite išplautas ir juostelėmis nuskustas
kriaušes, bei marinuotus abrikosus ir troškinkite orkaitėje 180/190 laipsnių temperatūroje 20 minučių.
Išimkite vaisius, likusį skystį perpilkyte į keptuvę ir kaitinkite, kai
pradės virti praskieskite viena vyno bei viena vandens stikline, pataisykite
druska, po 2/3 minučių įmaišykite
pusantro valgomojo šaukšto miltų sumaišytų su tiek pat sviesto ir virkite
toliau dar 3 minutes (padažas). Serviruokite su kriaušėmis
bei abrikosais, atskirai pateikiant padažą.
Buon appetito da Viktorija Mele
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą