2012 m. kovo 28 d., trečiadienis

Kepta žąsis su kriaušėmis


Mergaitė ir degtukai Hans Christian Andersen
„...  ir atsipeikėjo su nudegusio degtuko likučiu rankose. Uždegė dar vieną : ir šis užsižiebė ir kai jo šviesa  nukrito ant sienos, siena tapo skaidri ir permatoma kaip marle. Mergaitė pamatė priešais save, kambaryje stalą  padengtą gražia, sniego baltumo, staltiese, padobintą brangiu Kinišku porcelianu, ant stalo skleisdama aromatą stovėjo kepta, įdaryta džiovintomis slyvomis ir obuoliais, žąsis... „


KEPTA ŽĄSIS SU KRIAUŠĖMIS IR DŽIOVINTAIS ABRIKOSAIS

Ingridientai 12                                
·       Žąsis 4, kg.
·       Kriaušės 6 mazos
·       Džiovinti abrikosai 300 g.
·       Nedideli raudonieji svogūnai 3
·       Maži apelsinai 2
·       Morkos 2
·       Salierų kotai 2
·       Daržovių sultinio 300 g. + stikline
·       Sauso baltojo vyno
·       Miltų
·       Rozmarino • Šalavijų
·       Keli lauro lapai • Mairūnų
·       Sviesto
·        druskos
·        pipiru




(autorės pastaba : . nesugebėjus atrasti žasies, aš naudojau antį ir vietoje žasies riebalų dėjau sviesto )
Baltajame vyne mažiausiai penkias valandas marinuokite džiovintus abrikosus. Prie žąsies išeinamosios angos nupjaukite susikaupusius riebalus. Nuplaukite žąsį, jos vidų įtrinkite druska ir suskaldytais pipirais, t.y. pipirų zirneliais. Įdarykite šalavijų šakelėmis, timais, mairūnais, supjaustytais į keturias dalis apelsinais, nuluptais 3 saldžiaisiais svogūnais, dviem lauro lapeliais ir rozmarino šakele. Užsiukite išeinamąją angą ir kaklo srityje esančią angą. Tvirtai suriškite žąsies šlaunis ir sparnus, sutepkite minkštu sviestu, pabarstykite druska ir pipirais, padėkite į skardą aukštais kraštais ir kepkite 190 laipsnių temperatūroje apie 25 minutes., aplaistykite  400 g. vyno ir pridėkite į skardą 2 rozmarino šakeles, supjaustytus: morkas, salierus ir  supjaustytą į ketvirtis svogūną. Į skardą, bei ant pačios žąsies sudėkite jos riebalų gabaliukus. (aut.past. jeigu kepate antį, naudokite sviestą) tęskite kepimą dar  40 mnučių. Taigi apipilkyte žąsį 300 g. sultinio, uždenkite aliuminio folijos lapu ir sumažinus orkaitės temperatūrą iki 150 laipsnių kepkite dar 40 minučių. Kai iškeps, išimkite žąsį ir palikite ant lėkštės nenuimant aliuminio folijos lapo. Filtruokite skystį likusi po kepimo ir supilkyte į mažesnę skardą, į ją dėkite išplautas ir juostelėmis nuskustas kriaušes, bei marinuotus abrikosus ir troškinkite orkaitėje  180/190 laipsnių temperatūroje  20 minučių.  Išimkite vaisius, likusį skystį perpilkyte į keptuvę ir kaitinkite, kai pradės virti praskieskite viena vyno bei viena vandens stikline, pataisykite druska, po 2/3  minučių įmaišykite pusantro valgomojo šaukšto miltų sumaišytų su tiek pat sviesto ir virkite toliau dar  3  minutes (padažas). Serviruokite su kriaušėmis bei abrikosais, atskirai pateikiant padažą. 


Buon appetito da Viktorija Mele

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą