Dabar publikuosiu receptus-pasakas, kuriuos ruošiau SWO žurnalui, nors šventės jau toli, bet ir be švenčių, kiekvienas vakaras yra vertas jūsų kulinarinių šedevrų, jūsų pasakų.
S nieguolė Jacob ir Wilhelm Grimm
„ Kai obuolys buvo paruoštas, karalienė prisidažė veidą,
persirengė valstiete ir nuėjo per septynis kalnus iki septyniu nykštukų
namelio. Pasibeldė į namus, Snieguolė iškišo galvą pro langą ir pasakė:
"Negaliu nieko šleisti, nes man yra uždrausta." - "Nesvarbu“, -
Atsakė valstietė -. „Savo obuolius aš ir taip parduosiu ". Paimk vieną
obuolį, noriu jį tau padovanoti." - "Ne, - atsakė Snieguolė – „Aš
negaliu nieko priimti." - " Bijai nuodų ?“ – pasakė senolė -„ Na, tada aš jį padalinsiu į dvi dalis:
raudonąją puselę valgysi tu, o baltąją suvalgysiu aš pati." Snieguolė tikrai norėjo paragauti šį nuostabų
obuolį, ir kai pamatė, kad valstietė suvalgė savo puselę, ji nessusilaikė ir
atkando nuo raudonosios obuolio puselės...
OBUOLIŲ
PYRAGAS SU MORENGU
Ingriedientai tešlai
Miltų
g. 300
Sviesto
g. 150
Cukraus
g. 150
Kepimo
miltelių 1 pilnas šaukštelis
Kiaušinio
tryniai 3
Šalto
vandens 2/3 valg. šaukštai
Ingriedientai įdarui
obuoliai
Golden 3
cukraus
2 valg. šaukštai
Citrinos
sulčių
apelsinų
uogienės g. 150
Ingriedientai morengui
Kiaušinio
baltymai 3
Cukraus
g. 90
Druskos
žiupsnelis
Cukraus
pudros
Sumaišyti
cukrų ir minkštą sviestą, kol sviestas
gerai nesusimaišo su cukrumi, tada po vieną dėkite kiaušinio trynius visą laiką
maišydami. Toliau dedame prasiejotus miltus, vandenį ir kepimo miltelius. Viską
gerai išmaišykite ir padarykite kamuolį, suvinioję į maistui skirtą plėvelę,
arba maišelį dėkite į šalkdytuvą 30 minučių. Tuo metu išplaukite obuolius,
nuskuskite žievelę ir supjaustykite skiltelėmis. Pabarstykite cukrumi, ir išspauskite pusės
citrinos sulčių. Palikite marinuotis. Po dešimties minučių patroškinkite
obuolius savo sultyse nepridegančio paviršiaus keptuvėje, troškinkite kelias
minutes, kad obuoliai šiek tiek karamelizuotųsi. Paimkite torams skirtą kepimo formą ir
ištepkite jos vidų sviestu. Tada suskirstykite tešlą į dvi dalis. Didesniu
tešlos kiekiu denkite formos dugną, tiesiog pirštais lipdykite tešlą tarsi būtų
plastelinas. Aplipdykite ir formos sienas. Patepkite puse apelsinų uogienės.
Tada gražiai išdeliokite obuolius, kelias sluoksniais ir viršų patepkite
likusia uogiene. Iš likusio tešlos gabalo padarykite storesnę juostelę kuria
prilipdysite pagal pyrago perimetrą ir kitas juosteles, kuriomis padengsite
pyrago viršų tinklo pavidalu. Pyragą dėkite į įkaitintą orkaitę 180 C ir
kepkite 40 minučių. Kai iškeps leiskite
pyragui gerai atvėsti. Gaminkite
morengą. Išplakite kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos iki pūtų konsistencijos.
Tada dalimis pilkite cukrų, nuolat plakdami. Gautu morengu, šaukštu gražiai
padenkite pyrago viršų. Pabarstykite cukraus pudra ir dėkite į orkaitę 150 C ir
kepkite 15 minučių. Paskutines 2 minutes
įjunkite grilį, kad morengas įgautų auksinį atspalvį.
Buon appetito da Viktorija Mele
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą