Štai ir grįžome namo... Keistai skamba ir Vilniu vadinu namais ir Torino vadinu namais ir Manduria vadinu namais... Tikriausiai namai nėra nei miestas, nei tuo labiau pastatas, tai vieta, kur yra mylimi žmonės, todėl galiu sau leisti turėti daugiau namų. Vilniuje laikas bėga labai greitai, niekada nespėju skirti kiek norėčiau laiko draugėms, šeimai, vis norisi pasivaikščioti, pažiūrėti miestą, pasportuoti, aplankyti mielas parduotuves. Prisipirkti arbatų, atrasti ką nors naujo. Su draugėmis pasimačiau ir joms vietoje lauktuvių gaminau vakarienę. Vienas iš patiekalų buvo parmigiana di melanzane- baklažanų parmigiana. Šis receptas, gaminamas visoje Italijoje, bet daugiausia pietuose. Dažnai jį priskiria regijonui Campania, Sicilia. Aš jį išmokau gaminti iš vyro mamos. Pirmą kartą paragavus, įsimylėjau šį patiekalą. Nors dažnai jo negaminu, kadangi nemėgstu kepti aliejuje, bet kai prisiruošiu ir noriu padaryti savo vyrui mažą šventę tai į sceną ateina parmigiana, kaip gamina "mamma italiana" . Rašysiu receptą basic, jį galima gardinti virto kumpio sluoksniais, išsilydančio sūrio sluoksniais.
Parmigiana di melanzane
1 kg. baklažanų
200 g. parmigiano tarkuoto sūrio, galima ir pecorino tarkuoto sūrio
200 - 300 g. sūrio mozzarella
1 kg. pomidorų savo sultyse POMODORI PELATI
1 svogūnas, cesnako skiltelė, keletas baziliko lapelių
druska, cukrus, raudono vyno pusė stiklinės
3 kiaušiniai
300 ml. pieno
miltų tiek kiek reikia
druska,
aliejus kepimui
Išplautus baklažanus supjaustyti nestorais griežinėliais ir sudėti sluoksniais į didelį kiaurasamtį, kiekvieną sluoksnį pabarstyti druska ir palikti ilsėtis apie pusvalandį, taip baklažanai praras savo vegetacijos vandenį ir kartumą. Po to nuplauti ir gerai nusausinti. Sumaišyti kiaušinius su pienu ir plakant pridėti miltų, kad pasidarytų nelabai tiršta tešla. Pridėkite truputi druskos. Įkaitinkite keptuvėje aliejaus kepimui, gerai tinka žemės rišutų aliejus, jis skirtas būtens kepimui "fri". Baklažanų griežinėlius pamirkyte tešloje ir kepti aliejuje iš abiejų pusių. Po to dėkite keptus griežinėlius ant didelio padėklo, iškloto virtuvės popieriniais rankšluosčiais, kad įgertų aliejaus perteklių. Kai visus griežinėlius iškepsite, palikite ilsėtis. Tuo tarpu ruoškite sugo di pomodoro. Puode įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus ir apkepkite kelias minutes sukapotus svogūną ir česnako skiltelę, kai svogūnas pasidarys permatomas įpilkyte pusę stiklinės raudono vyno ir patroškinkite dar kelias minutes. Tada įpilkite pomodori pelati su visu skysčiu ir dar puse stiklinės vandens. Troškinkite, pasūdykite ir pasaldinkite maždaug arbatiniu šaukšteliu cukraus. Troškinkite apie 30 minučių, maišykite, ragaukite, ar netrūksta ruskos, jei pasidaro labai tirštas padažas įpilkite dar pusę stiklinės vandens. Ir vėl troškinkite. Įdėkite baziliko lapelius ir dar apie penkias minutes patroškinkite. Šiaip skaniausias sugo tai tas, kuris yra labai lėtai troškinamas. Supjaustykite kubeliais mozzarella. (Kai rinksitės mozzarella... imkite kokios paprastos italų firmos tipo Santa Lucia di Galbani... na Vilniuje žiūrėjau, labai sunku su mozzarella, nebent gourmet parduotuvytėse). Taigi, dabar imkite kepimo skardą aukštais kraštais, sutepkite jos dugną pomidorų sousu, tada sudėkite baklažanų griežinėlius, ant jų pilkite kelis samčius pomidorų sugo ir gerai paskirstykite. Pabarstykite mozzarella kubeliais ir parmigiano tarkuotu sūriu. Tada vėl dėkite baklažanus, sousą, mozzarella ir parmigiano sūrį. Paskutinis bus baklažanų sluoksnis, keli samčiai pomidorų souso ir daug parmigiano sūrio. Dėkite skardą į orkaitę ir kepkite 30 minučių 180 C temperatūroje. Kai iškeps, palikite atvėsti,o geriausia pagaminkite ryte ir pateikite vakare pašildytą. Šis patiekalas priskiriamas prie pirmųjų patiekalų kategorijos, taigi pjaustykite nedideliais gabalais, bet asmeniškai aš, kai gaminu parmigiana daugiau nieko negaminu, nes gera parmigiana porcija yra pilnavertis labai sotus patiekalas, nebent prieš ar po pateikti daržovių salotas.
Buon appetito da Viktorija Mele
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą