2011 m. vasario 22 d., antradienis

orkaitėje kepta sepijų "betvarkė"

Vieni svarbiausių viduržiemio jūros kraštų mitybos „dalyviai“, yra žuvys, moliuskai, jūros gerybės. Lietuvoje sutikau žmonių, kurie nenorėjo ragauti pvz. Aštunkojo, ne dėl skonio, o tiesiog iš įsitikinimo, kad bjauru valgyti aštunkoji. Manau, jei kas turi tokiu problemų turi užsimerkti ir paragauti kasnelį, nes yra didelė tikimybė, kad tas maistas tikrai patiks. Daugiau žuvies niekam nepakenkė. Tik be abejonės, sunkiau Vilniuje rasti tos žuvies rūšių, nei Italijoje. Šiomis dienomis išsiaiškinau, kad žuvis „atplaukia“ į parduotuves tik vieną arba du kartus į savaitę, bet gal ir gerai, žinosite, kad ketvirtadienį pvz. IKI yra midijų, o kokį antradienį pvz. RIMI yra sepijų :) na žinoma reikia eiti į konkrečią parduotuvę ar skambinti ir užsakyti, ilgai stengtis, kad gauti pakankamai produktų. Prisimenu vieną svečiavimosi Vilniuje sykį norėjau pagaminti juodųjų midijų, tai teko iš visų įmanomų  parduotuvių surinkti ir gavosi vistiek tik penki kilogramai... na nieko, užteks man čia pasakoti apie žuvų padėti Vilniuje, geriau pasakosiu šį nuostabų receptą.
Šis sepijų receptas yra vienas iš paprastesnių, kai neturite laiko ilgai sukiotis virtuvėje, bet kai norite nustebinti šeimą ar svečius. Šiaip galvoju skirti daug receptų dirbantiems žmonėms, kurie visą dieną praleidę už namų durų, grįžta ir jau nieko nebenori daryti, o dar kai kurių vaikučiai laukia dėmesio ir pamokų tikrinimo, šuo laukia būti išvestas į lauką, tai apie jokias vakarienes net nesinori ir galvoti, norisi įsimesti kokį kasnį į burną ir kristi ant sofos. Bet gal, jei turėsite labai skanų produktą, gal ateis ir noro gaminti? Jeigu mano šaldytuve gulėtų sepijos... jos tikrai ten ilgai negulėtų...

Sepijų „betvarkė“ orkaitėje su švelnių salotų garnyru
Dvi didelės porcijos, jei nieko kito nevalgote, arba keturios mažos.
 2 gana didelės sepijos truputėli daugiau nei 1 kg.
200 g. Labai prinokusių cherry pomidoriukų kai jų sezonas, žiemą - konservuotų. (nepirkite žiemą pomidorų, panašių į plastikinius ar guminius, ten nei skonio nei kvapo, geriau konservuotus „pomodori pelati“, jei nerasite cherry pirkite slyvinius konservuotus).
3  šaukteliai kaparėlių (it. caperi)
3  skiltelės česnakų
5 šaukštai smulkintų džiūvėsių
5 šaukštai parmezano ar pecorino tarkuoto sūrio.
Smulkinos petražolės, druskos keli žiupsneliai ir šviežiai malti pipirai.
Alyvuogių extravergine aliejus.
Sauso balto vyno pusė stiklinės.
Salotoms siūlau songino ir rukola mišinio salotas, pagardintas alyvuogių aliejumi, druska pipirais ir šlakeliu citrinos sulčių, jei turite, tai balzaminio acto kremuku. Crema di aceto balsamico, daug saldžiau ir skaniau gaunasi.
Jeigu nesurasite šviežių sepijų, o tik sušaldytas, tai atšaldykite jas, nuplaukite, supjaustykite storokais kvadratais. Pomidoriukus arba konservos pomidorus supjaustykite nedideliais gabaliukais. Česnakų skilteles ir petražoles labai smulkiai sukapokite. Į orkaitei tinkančią skardą įpilkyte truputėlį alyvuogių aliejaus suberkite sepijų gabaliukus, pomidorus, česnakus su petražolėmis, kaparėlius, maltus džiuvėsius, druskos ir pipirų. Praktiškai sumaišykite visus ingriedientus, kad visi komponentai pasiskirstytų vienodai. Apšlakstykite baltuoju vynu, paberkite sūriu, apšlakstykite alyvuogių aliejumi  ir dėkite į orkaitę 180 C -  35 min. Iš pradžių apdenkite skardą kepimo popieriumi, taip sepijos neišdžius, bet troškinsis. Paskutines dešimt minučių nuimkite kepimo popierių ir duokite patiekalui apskrusti.
Salotas išplaukite, sumaišykite, pagardinkite aliejumi, druska, pipirais. Ir pateikite prie sepijų „betvarkės“.  
Buon appetito.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą