2011 m. vasario 18 d., penktadienis

Mallorca. delikatesų parduotuvė. straipsnis rašytas "Geras skonis" žurnalui.

Delikatesinių produktų gamybos meno elitui, kuriam priklauso Milano „Peck“, Londono „Harrods Food Hall“, Paryžiaus „Fauchon“ bei Miuncheno „Dallmayr“, galima priskirti ir Ispanijos sostinėje Madride daugiau kaip prieš 75 metus įsikūrusią gero maisto parduotuvę „Mallorca“.
„Mallorca“, dabar iki šešių parduotuvių išsiplėtęs maisto parduotuvių tinklas, visada turėjo, ko pasiūlyti ir kuo nustebinti ne vieną Madrido gyventojų kartą.
Pradžia – mielinės tešlos bandelės
O prasidėjo viskas nuo to, kad 1931 m. Bernadino Moreno, padėjęs tvarkyti kepyklos parduotuvėlę nuo trylikos metų, nusprendė pabandyti sukurti savo verslą. Kadangi jis ypač žavėjosi mielinės tešlos bandelėmis, ilgai nedvejodamas pradėjo gaminti ragelius iš truputėlį pasaldintos į sraigės namelį susuktos labai plonos tešlos (isp. ensaimadas).
Ispanijoje tokie rageliai valgomi su pusryčių arbata ar kava. Ypač geros kokybės visada karšti ir švieži rageliai akimirksniu atnešė Bernadino Moreno sėkmę. Kadangi šių ragelių receptas kilęs iš Balearų salų, ilgai nemąstęs Bernadino Moreno savo parduotuvę pavadino „Mallorca“.
Praėjus keleriems metams nuo parduotuvės (ispanai tokias parduotuves vadina bolleria) atidarymo Bravo Murillo gatvėje, ponas Moreno pradėjo plėsti savo verslą ir netrukus Velazquez gatvėje buvo atidaryta dar viena jo parduotuvė, kuri tapo itin populiari tarp elegantiško Madrido kvartalo Salamanca gyventojų. Bernadino Moreno žinojo, kad, nepaisant sunkaus ekonominio laikotarpio, yra klientų, kurie už labai geros kokybės retus produktus sumokės bet kokią kainą.
„Mallorca“ asortimentas didėjo. Pradėti gaminti antradieniniai kepiniai, kurių ragavimas tapo tam tikru antradienio ritualu daugybei vaikų ir jų senelių, kadangi tą dieną mokyklose būdavo sutrumpintos pamokos ir smaližiai laiką galėjo leisti jaukioje parduotuvių „Mallorca“ atmosferoje. Ir dabar daugybė vaikų prispaudžia savo nosytes prie „skanių“ „Mallorca“ vitrinų, o suaugusieji su nostalgija prisimena svaigius duonos ir pyragų kvapus, kurie džiugino juos vaikystėje.
Vien ispaniški produktai
Dabar „Mallorca“ daug daugiau nei paprasta kepykla – greitai ji virto geros kokybės maisto ir didelio asortimento parduotuvėmis. Šešiose Madrido parduotuvėse dirba daugiau negu penki šimtai žmonių. Pyrago, duonos, šokolado ir įvairių saldainių pasirinkimas pritraukia mažuosius gurmanus, o tradiciniai sūrio, žuvų ir mėsos patiekalai su tinkamai pasirinktu vynu pakerėjo ne vieną gero maisto gerbėją.
„Mallorca“ labai rūpinasi maisto kokybe, čia parduodami tik atidžiai atrinkti produktai, tokie kaip sūdytos putpelės ir kurapkos, baltieji smidrai bei daugybė uogienių, džemų ir konservuotų vaisių stiklainiukų.
Visas maistas šviežiai ruošiamas miniatiūrinėse parduotuvių „Mallorca“ virtuvėlėse, o tokie produktai kaip sūris užsakomi iš mažų fabrikėlių. Mėsą ruošia patikimi šių parduotuvių partneriai ir draugai.
Vienos parduotuvės „Mallorca“ produktų kokybė ir skonis yra visiškai tokie pat kaip kitos, nes viskas čia atidžiai reguliuojama antrosios ir trečiosios Bernadino Moreno kartos: sūnaus, marčios bei anūkų. Tokia šauni šeiminiais ryšiais bei tradicijomis susieta komanda ryžtingai orientuota į savo šeimos verslą – parduotuvių klestėjimą.
Manuelis Moreno, Bernadino Moreno sūnus, sako, kad jų parduotuvėse rasime visko, ką geriausio gali pasiūlyti Ispanija. Šių parduotuvėlių šeimininkai labiausiai vengia masinės produkcijos ir kovoja su užsienio produktų įsiveržimu.
Visi Moreno šeimos nariai yra studijavę restoranų verslą, kulinariją, šokolado gamybos technologiją, jie bando gaminti ne tik kokybišką, bet ir kuo sveikesnį maistą, stengiasi mažinti cukraus kiekį, naudoti tik natūralius dažiklius bei kvapus. Tačiau tradiciniai receptai, maisto paruošimo būdas lieka svarbiausias dalykas. Pavyzdžiui, parduotuvėse „Mallorca“ siūlomi avių pieno sūriai – tikras kulinarijos stebuklas, kuriamas smulkiuose Ispanijos ūkiuose.
Serano kumpis, ispaniškos vytintos dešrelės, lašiniai – visi mėsos gaminiai gaminami iš legendinės Jabugo regione auginamų kiaulių, kurios šeriamos tik gilėmis, mėsos (pata negra). Mėsos gaminiai ruošiami „Mallorca“ priklausančioje nuosavoje fermoje Huelva provincijoje.
Parduotuvėse „Malorca“ galima rasti ir alyvuogių aliejaus, tačiau čia jis parduodamas tik vienos rūšies – Nunez del Prado. Šis aliejus pilstomas į butelius Andalūzijos miestelyje Baena. Kiekvienas tokio aliejaus buteliukas pažymėtas, unikalus.
Kadangi prie gero maisto reikia gero vyno, parduotuvėse „Mallorca“ galime rasti ir jo. Kaip ir visas maistas, vynas šioms parduotuvėms tiekiamas iš privačių Ispanijos vyninių, dažniausiai specialiai pagal užsakymą: baltasis – iš „Riojas as Vina Ardanza“, „Muga“, „Martinez Lacuesta“ bei „Vega Sicilia“, raudonasis – iš Šiaurės regiono Ribera del Duego.
Nepakartojami užkandžiai
Kiekviena parduotuvė „Mallorca“ nepraleidžia progos nudžiuginti lankytojus savo nepakartojamais užkandžiais. Čia siūloma alaus, vyno, gaivinančios trintos daržovių sriubos, jūrų gėrybių užkandžių, kurių galima paskanauti pačioje parduotuvėlėje esančiame užkandžių bare arba išsinešti. Užkandžius „Mallorca“ gamina ir vestuvėms, banketams, kokteilių vakarėliams.
Kiekvieną dieną pasaulio kulinarija atranda naujų skonių ir šiuolaikinių produktų derinių, keičiasi tam tikros patiekalų sudedamosios dalys, tačiau visada smagu užeiti į tokią jaukią vietą kaip „Mallorca“, nes čia visada rasi to, kas patinka, tarsi po ilgos kelionės sugrįžus namo, pas mamą. Dauguma „Mallorca“ darbuotojų dirba čia jau 30 metų – viską puikiai žinodami apie maistą, kurį parduoda, padeda išlaikyti jo stilių ir kokybę.
Kiekvieną dieną „Mallorca“ siūlo 70 rūšių ispaniškųjų vieno kąsnio užkandžių, specialiai pagal užsakymą susuktų putlių pyragėlių, paplotėlių, tortukų, trapios tešlos krepšelių su įvairiais įdarais ir t. t.   Šviežiai kepti pieniniai paršiukai, įdaryti kalakutai, ispaniškos tradicinės dešros, baltoji Katalonijos dešra ir kalnai ispaniško kumpio, vegetariški, žuvų patiekalai laukia išrankiausių pirkėjų. Smaližiams skirti saldumynai, baltymų kremo pyragaičiai, rankomis papuošti tortai, šokoladas proginėse dėžėse, papuoštose gėlėmis ir kaspinais.
Čia nuolat kuriami nauji receptai, atitinkantys įvairių švenčių dvasią... Nekinta tik prosenelio Bernadino Moreno mieliniai rageliai, kurie iki šiol gaminami rankomis kas valandą visą dieną. Kiekvienas pirkėjas turi jausti tą patį šviežią skonį, kurį jautė prieš savaitę, prieš metus, prieš dvejus...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą