2011 m. balandžio 28 d., ketvirtadienis

kalio šaltinis arba pyragas su džiovintais vaisiais ir earl grey arbata


Ech... atgimimo metas, pavasaris, nauja energija, noras veikti, mažiau miegoti, daugiau judėti... Bet tai ir dažnas metas, kai jaučiamės labiau pavargę, nes po ''žiemavimo'' jaučiame kalio ir magnio trūkumą. Nenoriu čia rodyti mano naminių daktaro žinų :D, bet apie vitaminus ir mineralus, kurie slypi maisto produktuose tikrai kažkiek išmanau, nes dar būdama maža visą laiką girdėdavau nuo tėčio ''valgyk- čia kalis'', nuo mamos ''gerk čia - vitaminas C'', kartais mes pasikalbame : '' ar valgei geležies šią savaitę?'' - ''taip, vakar jautienos kepsnį valgiau, šiandien brokolius''.
Taigi, grįžtu prie reikalo-kalio ieškome bananuose, bulvėse, riešutuose, džiovintuose vaisiuose, juoduose pipiruose ir tt. Taigi, kad nebūtų nuobuodu valgyti viens po kito džiovintų abrikosų gabaliukus, įdėkime juos į pyragą... ir į kokį pyragą... Dar labai nemėgstu razinų... tokios skaniausios šviesios ir tai man nėra mielos, bet tikrai yra sveikas ir naturalus saldus produktas, kuriuo galima numalšinti ir cukraus trūkumą, kurį aš dažnai jaučių ir blokuoju šokoladu, kaip ir dauguma smaližių. Bet  gi vasara jau ant nosies ir šokoladas yra varomas iš namų, nes kaip kažkada teko girdėti... ''šokolado gabaliukas gyvena tris sekundes burnoje, ir po to ''X'' metų ant šlaunų''  :D  Gal neįtikėtina klausytis apie kažko nevalgymą kulinariniame blog'e, bet realybė yra ta, jog reikia valgyti, ragauti, jausti skonius, mėgautis maistu, jokiu būdu ne badauti (prieš badaujant ir žudant savo organizmą pagalvokime apie tuos milijonus žmonių, kurie PRIVALO badauti, nes gime netinkamoje vietoje netinkamu laiku ir negali pasirinkti), bet valgyti  gražiai, saikingai, kaip visi mes mokame.  Juk galima vietoje labai kaloringų ledų pasimėgauti tikrai skaniu šerbetu, o vietoje šokoladinių saldainių suvalgyti gabaliuką tokio kekso, kuris duos daug naudos mūsų organizmui.


taigi energijos pakrovėjas:

300 g. mėstamų džiovintų vaisių : abrikosų, razinų, figų ir tt.
230 g. miltų
50 g. sviesto
100 g. cukraus
1 kiaušinis
1citrinos tarkuota žievė
1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
300 ml. stiprios earl grey arbatos

Jeigu džiovinti vaisiai yra kietoki užpilkyte juos iš vakaro jau paruošta earl grey arbata ir palikite. Aš savo vaisius tik supjausčiau gabaliukais ir užpyliau kokiai valandai, nes jie buvo nuostabūs ir labai minkšti, aš nauduojau tik abrikosus ir baltas razinas. Taigi sumaišome sviestą ir cukrų, pridedame kiaušinį, viską gerai suplakame ir dedame miltus. Vaisius nukošiame, o arbatą pilame į tešlą. Labai gerai išmaišome, pridedame citrinos žievę, kepimo miltelius ir galiausiai vaisius. Visą masę dar kartelį išmaišome, kad vaisiai pasiskirstytų. Sviestu ištepame plum cake kepimui skirtą formą ir supylame visą tešlą, kuri turi būti skystoka. Tada dedame į 180 C įkaitintą orkaitę ir kepame  60 minučių, patikriname medinio pagaliuko pagalba. Leidžiame visiškai atvėsti ir viskas, valgome prie rytinės arbatos arba kaip skanius priešvakarius. Keksas labai skanus, nors sviesto jame labai mažai, bet tešla yra tokia puri ir minkšta, vos vos jaučiasi nuostabus earl grey bergamoto poskonis... citrinos žievė duoda savo nepakartojamo šviežumo, o džiovinti abrikosai kartu su nedideliu kiekiu cukraus sugeba suteikti šiam keksui tobulą saldumo balansą. Aš jį įsimylėjau.

Buon appetito amici

2 komentarai:

  1. earl grey with bergamot is my favourite one!! tuoj gaminsiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mmmm... yes yes, it is really delicious,love it too... thanks, Jola!!!

    AtsakytiPanaikinti