2011 m. gruodžio 18 d., sekmadienis

Vin brulè- mulled wine- degintas vynas... tiesiog karštas vynas




vin brulè  reiškia degintas vynas, labai skanus, išgalvotas kalnuose gyvenančių tautų vyno gėrimas, greitai tapo vartojamas ir žemumu gyventojų, ypač šaltomis žiemomis pasižyminčiose šalyse, kaip ir Lietuvoje. Vynas serviruojamas karštas, beveik verdantis, pripildo namus švenčių, žiemos švenčių aromatu. Jį lsbai paprasta pasigaminti namuose, kai vieną kartą paragausite daugiau niekada nepirsite jau paruošto buteliuose, arba baruose. Svarbiausia, kad patys galite pasirinkti prieskonius, kurie labiausiai patinka, to negalite padaryti perkant jau paruoštą mišinuką. Šis vynas šildo, atpalaiduoja ir dezinfekuoja, todėl jį naudoja kaip vaistą nuo peršalimo. Aš įsivaizduoju daug sniego lauke, liepsnojantį kaminą, žvakių šviesą ir patogias sofas, ant kurių susėdę draugai ir giminės geria karštą vyną, mirko jame cantucci ir ginger bread sausainius. 




keturioms porcijoms reikės 

vieno litro sodraus raudono sauso vyno, itališkai sakyčiau vino corposo. Nereikia imti brangiai kainuojančių vynų. 
vienos citrinos
vieno apelsino
vieno mandarino
dviejų šimtų gramų cukraus
septynių kadagio uogų
septynių gvazdikėlių
dviejų cinamono lazdelių
ketvirtį šaukštelio tarkuoto muskatinio riešuto
jeigu patinka imbierai, galite pridėti žalio imbiero gabaliuką




pilkyte vyną į puodą (nenaudokite nepridegančiu paviršiumi padengtų puodų). Nuo trijų gerai išplautų citrusinių vaisių nupjaukite žievelę, pjaukite ją zester peiliuku, arba bulvių skutikliu, taip tikrai nupjausite ploną žievelę be baltojo žievelės sluoksnio, kuris kartus ir viską sugadins. Taigi metame žieveles į vyną ir išspaudžiame visų citrusinių sultis, jas supilame irgi į vyną, tada pradedame kaitinti ir pilame visą cukrų, prieskonius. Gerai išmaišome. Kaitiname ant mažos ugnies, kol nepradės užvirti, tada paverdame minutę ir išjungiame, su ilgu degtuku padegame vyno paviršių ir šis nuostabus gėrimas virsta ir atrakcija :D Nukošiame ir pilstome į puodukus, arba stiklines, skirtas karštiems gėrimams, nes vynas serviruojamas laaabai karštas. 

Pasakiškai skanu šiame prieskoniniame vyne mirkyti cantucci sausainiukus, imbierinės duonos sausainius, meduolius ir kitus Kalėdinius sausainius. 

P.S. nepamirškite, kad karštas vynas ypač greitai svaigina, todėl būkite atsargūs, tai nėra koks desertas, nors ir saldus jis lieka alkoholiniu gėrimu. 


Buon appetito da Viktorija Mele

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą