2011 m. gruodžio 17 d., šeštadienis

TARTE TATIN


Obuolių apverstas pyragas. Aš jį gaminu su sluoksniuota tešla, o ne su smėline ar trupinine, kaip ją vadina, ir man tarte tatin yra vienas skaniausių dalykų, na tokie, kuriuos galėčiau kasdieną valgyti...ir po daug. NEVALGAU PYRAGŲ, mamytė, buk rami :D
Taigi, kadangi negaliu kažko nepagaminti, ir nors vyras nevalgo pyragų su obuoliais, dukra suvalgo viena gabaliuką, aš pauostau. Taigi šiandien pyragą nunešiu merginoms iš indų parduotuvės. Pyragas labai greitas ir lengvas, jei pro šalį važiuoja draugė ir sako vat užsuksiu valandžiukei, kai draugė peržengs namų duris, pyragas jau bus orkaitėje.

Šis receptas nėra originalus, nes aš jį pagal savo skonį pataisiau.

250 g. sluoksniuotos tešlos, plonai iškočiotos. jei šaldyta, tai atšaldytos.
250 g. baltojo cukraus
4 vidutinio dydžio golden obuoliai
iš akies svisto imu, keturis valgomuosius šaukštus.
pusė citrinos sulčių
vienas stikliukas arba calvados, arba brendi, konjako, marsala, as turėjau namini nocino irgi tiko
pabarstymui cinamono ir cukraus pudros



Taigi eiga elementari, išplauname obuolius, nuskutame juos, supjaustome vidutinio dydžio skiltelėmis, išpjauname tą šerdį su sėklomis. Keptuvėje, labai gerai, jei ta keptuvė galės keliauti į orkaitę, na neturės nudegančių rankenų ir t.t. Jei tokios neturite, tai ne bėda, troškinsite keptuvėje, o po to gražiai viską perdėsite į tortams ar pyragams tinkančią skardą.
Taigi suberiame cukrų į keptuvę ir pradedame kaitinti,   tada sudedame obuolių skilteles, skirtingose vietose sudeddame sviesto gabaliukus ir troškiname iki dešimties minučių. išspaudžiame citrinos sultis ir troškiname toliau, dar iki penkių minučių, kai jau pradės karamelizuotis cukrus, bus gelsvos spalvos supilame alkoholį, leidžiame išgaruoti. Tada, jei kepsite toje pačioje keptuvėje tai tiesiog uždengiate viską tešla, gražiai tešlą prispaudžiate prie obuolių, kraštus tešlos įlenkite į vidų, tarsi ja abgaubiate obuolius. Ir viskas,  į orkaitę ir kol neiškeps tešla, 180 temperatūyoje 25 minutes. Kai išimsite iš orkaitės, leiskite pastovėti, kad karamėlė kažkiek sustingtų ir obuoliai, kai juos apversit nenuvažiuotų į kraštus. Tada paimkite didesnę lėkštę, uždenkite ja jūsų keptuvę ir vienas, du apverskite. Turi labai gražiai atrodyti, o dėl skonio tai jau nekalbu.
Jeigu kepsite skardoje, tai iš keptuvės obuolius gražiai perdėkite į skardą ir aplaistykite tuo skysčiu, kuriame jie troškinosi, tada viskas kaip ir su keptuve.
Kas noris daugiau obuolių irgi galima, bus aukštesnis pyragas.
Rekomenduoju šį pyragą valgyti su vaniliniais ledais... na vaniliniai ledai puikiai dera su obuolių pyragais.

Buon appetito da Viktorija Mele


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą