2011 m. balandžio 3 d., sekmadienis

Vištiena marsala vyne

Šis vištienos muštinių gaminimo būdas buvo man perduotas mano uošvenės, dar jos nepaklausiau, ar tai Itališkas šaknis turintis patiekalas, ar tiesiog šiaip kažkur perskaitytas receptas, tai padarysiu, bet manau, nėra taip svarbu ieškoti šio recepto pradų, tai kas svarbu - paragauti ir įsimylėti šį patiekalą. Ilgai mano draugės jo iš manes prašė, o aš tik pagaminu ir nespėju nufotografuoti, nes taip skanu, jog norisi iškarto suvalgyti ir lėkštę duonos gabalėliu išvalyti. (tai daroma italų namuose, neformalioje aplinkoje, toli nuo bon ton taisyklių ir vadinasi Scarpetta, na duonos gabalėlis, kuriuo išvalo lėkštėje liekančius sousus, dar sako, kad jei jau padaro tavo patiekalo "scarpetta" tai reiškia, kad jau labai skanu buvo, na kaip pas mus sakytų "aplaižyti pirštus, ar lėkštę" ).

Svarbu turėti didesnė keptuvę, kad joje gražiai tilptų visi muštiniai.
Taigi reikės dviems porcijoms

pusės vištos krūtinėlės, kurią arba patys supjaustysite plonais muštiniais, arba pirksit jau supjaustyta filė.
miltų stiklinės, na tiek kiek reikia "iškočioti" vištienai
vieno valgomojo šaukšto sviesto ir du šaukštus aliejaus
vyno Marsala (nereikia pirkti pačio brangiausio, virtuvėje galima nauduoti ir paprastesnius vynus) apie 60 ml.
pusės stiklinės pieno
druskos, pipirų

Viskas, pradedam:
Vištienos muštinius, jei nėra ploni, atmuškime ir "iškočiokime" miltuose, atsiprašau, niekaip neateina į galvą tinkamas lietuviškas žodis, šiam veiksmui apibūdinti. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir ištirpiname sviestą. Visus muštinius dedame gražiai vieną prie kito į keptuvę ir gerai apkepame, kad pasidarytų auksinė plutelė, apverčiame ir vienodai apkepame iš kitos pusės. Pasūdome abi puseles. Padidiname ugnį ir įpylame vyną marsalą, leidžiame išgaruoti alkoholiui, na penkias sekundes, ir įpylame pieną, galima truputį daugiau nei pusę stiklinės. Dabar troškiname apie dešimt minučių, išjungiame ugnį ir papipiriname, jei mėgstam pipirus, jei ne, tiesiog uždengiame dangčiu ir duodame pastovėti apie penkias minutes, kad labiau sustingtų padažiukas. Pateikiame karštą, valgome su duona, ar be, su garnyrais, pvz. labai tinka šviežių žirnelių garnyras, arba bulvių piurė, ar bruselio kopųstėliai, visus šiuos garnyrus žadu publikuoti artimiausiu laiku, tačiau iki tol, išbandykyte šiuos muštinius su savo mėgstamiausiais garnyrais, pamatysyte kaip skanu.

Buon appetito.


2 komentarai:

  1. Man nelabai išprususiai pasakykit kas čia per vynas marsala?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na pabandysiu keliais sakiniais :D
    Vynas MARSALA tai Italiskas vynas, gaminamas Sicilijos regione, vietoveje Marsala :), kas arabiskai reiskia Alacho portas.
    Buna dvieju tipu is sviesiu vynuogiu Grillo, Catarratto, L'Inzolia, Damaschino, ir raudonuju Pignatello, Calabrese, Nerello Marschlese.
    Vynas yra mazdaug 18 laipsniu. Marsala ieina i zymiasuiu pasaulio desertiniu vynu ketvirtuka. Buna sausas, pusiausaldus ir saldus.
    Na stai kazka papasakojau :) jei dar koks klausimelis, visada prasom. Atsakymo greitis tik, atsiprasau, nera ispudingas :D nes prie juros ilsiuosi.

    AtsakytiPanaikinti