2011 m. balandžio 7 d., ketvirtadienis

Risotto su žirneliais ir šonine


Dienos darosi dar karštesnės, ir tikriausiai, mieli Lietuvos gyventojai, man pavydėsit, kai pasakysiu, kad šiandien pas mus termometro stulpelis pakilo iki 26 aipsniu šilumos. Smagu. Dabar kiekvieną dieną galėsiu būti lauke ir gaudyti kulinarinį ir šiaip gyvenimišką įkvėpimą vaikščiojant prie kukurūzų laukų, miesto daržovių turgeliuose. Važiuoti į agrigelateria, čia tokia tarsi ferma, kur gaminami ledai iš pačių savininkų auginamų karvių pieno ir vaisių, nuvažiavus, valgyti ledus ir stebėti kaip vyras su dukra žaidžia futbolą ant žalios žolės. Kas gali geriau inspiruoti pagaminti skanų ir pavasarinį patiekalą visai šeimai?
Šiandien mūsų stalas pasipuošė skaniu pavasariniu risotto, nors pavasariniai ten tik žirneliai.

keturiems žmonėms pamaitinti reikės

2 stiklinių ryžių, tinkančių gaminti risotto, arborio pvz.
1 nedidelio svogūno
300/400 g. šviežių arba šaldytų žirnelių
200 g. rukytos šoninės
100 g. vytinto kumpio
50 g. tarkuoto parmigiano sūrio
1 šaukšto sviesto
druskos, aliejaus, pipirų
1,5 l daržovių sultinio (du litrai vandens, vienas svogūnas, viena morka, salieru kotas, viena bulvė, visas daržoves verdam apie gerą pusvalandį pasūdytame vandenyje).

Dideliame puode, arba aukštoje keptuvėje, aliejuje apkepame smulkiai supjaustytą svogūną ir pridedame žirnelius, juos troškiname apie 6 minutes, jei naudosite šaldytus žirnelius, troškinti reikės apie 15 minučių. Tuo tarpu kubeliais supjaustome šoninė ir kumpį, kuriuos dedame į puodą su žirneliais. Gerai išmaišome ir pakepame apie penkias minutes, tada įpilame dvi stiklines ryžių ir išmaišome, ryžiai turi įgerti aliejų ir mūsų ingridinetų aromatą, kai ryžiai pasidaro permatomi, pradedame pilti sultinį (karštą sultinį), du samčiai sultinio ir išmaišome, kai matome, jog ryžiai jau įgerė skystį, pridedame dar du samčius ir taip toliau, kol ryžiai nebus pagaminti. Jeigu pritrūksta sultinio, tai galima įpilti vandens. Paragaukite, jei trūksta, pridėkite druskos, jei mėgstate pridėkite pipirų. Išjungiame viryklę ir įmaišome šaukštą sviesto, kai gerai išmaišome sviestą, pridedame parmigiano tarkuotą sūrį ir gerai išmaišius uždarome dangčių puodą ir paliekame kelias minutes pailsėti. Serviruojame karštą.

PS: Jei lieka nesuvalgyto risotto, jį galima suvalgyti ir šaltą, bet dar geresnis variantas, tai įmaišyti į likusį risotto kiaušinį, susukti rutuliukus, ir apkočioti maltuose džiūvėsėliuose. Tada kepti dideliame kiekyje aliejaus, arba fritiurinėje. Toks patiekalas vadinasi it. arancini di riso, ryžių apelsiniukai, jų pagrindinį receptą dar būtinai publikuosiu, bet norėjau, duoti idėją visiems, kas nežino, ką daryti su nesuvalgytų risotto.

Buon appetito.


2 komentarai:

  1. Apie orą lietuviams geriau nerašyti, nes visi laukia nesulaukia pavasario, o jo kol kas dar nelabai prognozuoja :)))
    Mmm... tikro risotto nevalgiau, tik savo pačios gamintą. Reikės paieškoti tinkamų ryžių ir vėl pagaminti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Risotto ir yra svarbiausi ryžiai, ir stebėjimas jų išvirimo būklės, kad nebūtų nei košė nei "al dente labai", bet kelis kartus, todėl atrodo, jog lengva, ką ten ryžius įdedi ir eini sau kol išvirs paskaityti, geriau jau tas dvidešimt minučių stovėti ir maišyti :D bet bus ir naminis TIKRAS risotto. Sekmės.

    AtsakytiPanaikinti