2011 m. spalio 1 d., šeštadienis

Orecchiette con le cime di rapa. Makaronai ''orecchiette'' su ropės pumpurais



Tikriausiai Lietuvos publikai šis receptas bus vienas keisčiausių. Aš prisimenu pasaką apie mešką ir ūkininką, kurie dalinosi ropių ir javų dalis, taip sakant viršūnes ir galūnes. Tas, kuris gavo ropių viršūnes, pasakoje buvo pralaimėjęs, apgautas, bet gyventų Italijoje, tai džiugautų, nes iš ropių pumpurų-viršūnių ir gležnesnių lapų gaminami nuostabūs patiekalai.
Šis makaronų receptas atkeliauja iš Puglia regiono, Bari provincijos. Orecchiette, ''ausytės'' yra makaronų tipas, kuris gaminamas rankomis, spaudžiant nykščiu mažą tešlos kubelį, taip formuojama ''ausytė'', ši makaronų rūšis irgi yra tipinė Puglia regiono. Man šis receptas be gao patinka, kai valgiau pirmą kartą tuos lapus vis galvojau, kas čia, ar krienų lapai (kas visai gali būti), gal ropės, nes toks skonis kaip brokolių, bet kartesnis.


Šioje nuotraukoje matote šviežias viršūnes ir lapus. Tos viršūnės arba pumpurai yra tie geltoni žiedai.

Ingredientai 4 žmonėms:


orecchiette makaronai 400 gr
500 gr. ropės viršūnių ir gležnesnių lapų.
50 gr. tarkuoto parmezano sūrio,
vieną aitriųjį raudoną pipiriuką Čili
česnako 1 didelė skiltelė
Ančiuvių aliejuje keturi penki filečiukai
druskos ir pipirų

paruošimas:

Nuvalykite ir nuplaukite daržoves greitai tekančiu šaltu vandeniu. Leiskite virti penkiolika minučių verdančiame pasūdytame vandenyje. Nukoškite daržoves ir palikite šalimais. Puode, kur virė ropės lapai, tame pačiame vandenyje virsit ir makaronus, taip makaronai įgaus stipresnį skonį.
Įkaitinkite didelę keptuvę su aliejumi, susmulkinkite česnako skiltelę ir čili pipiriuką, pridėkite ančiuvius ir apkepinkite. Pridėkite ropės pumpurus ir lapus (išvirtus) ir patroškinkite kelias minutes. Pasūdykite truputėlį ir papipirinkite. Kai padažas bus paruoštas meskite į jau aprašytą vandenį makaronus, kai išvirs prijunkite ir juos į keptuvę ir patroškinkite, kad susilietų visi aromatai. Pabarstykite tarkuotu parmezanu. Patiekite karštą su raudonojo Primitivo di Manduria vyno taure.

Kaip alternatyvą ropės pumpurams siūlau naudoti brokoliukus.

Labai skanus pirmas patiekalas.

Buon appetito da Viktorija Mele

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą