2011 m. birželio 6 d., pirmadienis

cukinijų ir taleggio sūrio lazanija

Atkeliavom su dukra į Vilnių, jau skęstame mylimų giminaičių dėmesyje, jau kaip kempinės įgeriame Vilniaus įvelnų karštį, kvepuojame vėsiu vėjeliu, turtiname patiekalų archyvą ir šiaip smagiai leidžiame laiką. Apie Vilnių, kurį šį kartą pamačiau užsieniečio akimis parašysiu atskirai, o dabar įdedu dar Italijoje fotografuotą ir gamintą lasagne su cikinijomis ir taleggio sūriu. Taleggio sūrį aš labai mėgstu, kartais jį ragauju su vynu, kartais mažą gabaliuką suvalgau vietoje deserto, na būna vakarienių, kai nesinori pabaigti vakaro saldžiai, norisi gabaliuko sūrio ir kokio vaisiaus, gal kriaušės ar persiko, priklausomai nuo metų laiko. Dabar ir Lietuvoje taip šilta, kad tikrai niekas nenorės įjunginėti orkaitės, ir kepti, bet šis stebuklingas patiekalas, gali būti kepamas labai vėlai vakare, kai jau vėsiau pasidaro, o valgomas kitą dieną trumpai pašildant. O kaip skaniai jis gali būti valgomas gamtoje, tereikia tik terminių indelių, kad patiekalas nelabai atšaltų iki jo atgabenimo į pikniko vietą. Taigi visai nevasariško recepto vasariška interpretacija.


Bešamelio padažui: 1 l. pieno
50 g. sviesto
50 g. Miltų
Muskatinis riešutas, druska

Puode ištirpiname sviestą ir įpilame prasijotus miltus. Gerai išmaišome, leiskime miltams įgauti rudoką atspalvį. Įpilame stiklinę pieno ir gerai išmaišome ant silpnos ugnies, maišyti reikia rankiniu plakikliu. Kai gerai išmaišysime ir pienas pradės tirštėti- reikės pilti dar stiklinę pieno, ir vėl ta pati procedūra. Svarbu, kad sousas būtų nelabai tirštas ir be miltų gumuliukų. Jei pražiopsojam ir atsiranda gumuliukai, tai visą sousą suplakame su blenderiu. Pagardiname muskatinu riešutu ir druska.

padarome ir cukinijų ragu:

4-5 vidutinio dydžio cukinijos
1 nedidelis svogūnas
alyvuogių aliejus
druska, pipirai

plius
400 g. taleggio sūrio
nedaug parmigiano sūrio, tam kad pabarstyti  paskutinį sluoksnį lasagne
sausų tešlos plokščių lasagne gaminti

Labai smulkiai sukapojome svogūną ir apkepame nedideliame aliejaus kiekyje. Kol ant nedidelės ugnies kepa svogūnas, mes per burokėlių tarką sutarkuojame gerai išplautas cukinijas, jeigu žinote, kad daržovės buvo stipriai apdorotos chemikalais ir vašku... na ką žinau, vakar buvau parduotuvėje ir ką  suradau morkas iš Belgijos.... paprikas kažkokias super blizgančias... nepatiko tas dalykas. Tai, jeigu matote, kad daržovė apdorotą, teks paaukoti jos žalią odelę ir gerai išplovus ją nuskūsti. Jeigu turite savo daržo, arba neapdorotą cukiniją, ją reikės tik gerai išplauti. Taigi, sutarkuojam, dedame į keptuvę su svogūnu ir kepame, pamaišome, dedame druskos, pipirų ir uždengiame dangčiu, kad cikinijos pasitroškintų.
Tuo metu supjaustome nedideliais gabaliukais sūrį, jis limpa prie peilio, tai nereikia stengtis gauti vienuodų gabaliukų, vistiek jie ištirps. Kai cukinijos bus paruoštos, o tai įvyks po dvidešimties minučių nuo jų troškinimo pradžios, jas gerai išmaišome ir dedame į puodą, kuriame jau laukia paruoštas beshamella padažas. Gerai išmaišome. ir pradedame sluoksniuoti.
ant skardos dugno pylame truputėlį beshamella, tada sudeliojame (man telpa trys) lakštus, tada pakankamai beshamella su cukinijomis įmaišytomis ir dosniai beriame sūrį, kad patektų ant visos ''teritorijos'' polygiai. Vėl dedame lakštus, vėl beshamella ir vėl taleggio, vėl lakštai vėl beshamella ir likęs taleggio, tada paskutinis sluoksnis lakštų ir visa likusį beshamella, o ant jos pabarstome parmigiano tarkuotą sūrį, tai padarys mūsų patiekalui tokią crosticina, plutelę, kurios neįmanoma nemylėti. Jeigu matote, kad trūksta sousiuko, o jo nebėra ir produktų nebėra :D ir laiko nebėra, tai paimate pieno, trupučiuką jį pasūdote ir pylate į skardą, na tarp skardos krašto ir jau suformuotos lasagne, nes labai svarbu, kad lasane mirkytų souse, kitaip yra tikimybė gauti neskaniai traškančius lakštus, sausus ir oj... net nenoriu galvoti :) todėl, jei matote labai daug tuščios vietos pilkyte pieno :) jau taip dariau ir tai patikrintas metodas :)

Buon appetito ir buona notte nuo Viktorija Mele

5 komentarai:

  1. Patiekalas atrodo gardžiai.
    Viktorija, kiek laiko būsi Vilniuje? Gal išsivaduotum minutėlei iš giminaičių dėmesio ir galėtume kur kavos išgerti?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ooo, laisvai, ypac rytais, sia savaite galiu treciadieni ryte, kur uzupy ar senamiesty :), kokia puiki ideja!!!!

    AtsakytiPanaikinti
  3. O aš galiu tik vakare maždaug nuo 19 val. :( Užupis, Senamiestis tinka, belieka tik dieną ir laiką suderinti.

    AtsakytiPanaikinti
  4. o koks taleggio sūrio analogas būtų Lietuvoje? Labai norisi pagamint

    AtsakytiPanaikinti
  5. Manau artimiausiai panašės BRIE, taleggio jis sūresnis, tai, kai jau paruosi beshamella padažą, paimk šaukšteliu to padažiuko, įdėk gabaliuką brie ir suvalgyk, suprasi, ar tau dar reikia druskos ar ne :) su Brie nebandžiau, bet, kas turi problemų su taleggio neradimu, tai visiems siūlau BRIE :)

    AtsakytiPanaikinti