2011 m. lapkričio 7 d., pirmadienis

Risotto speck & finocchio



Žinau, kad Vilniuje šiais metais buvo auksinis ruduo. Mano mėgstamiausias Vilnius-rudeninis Vilnius. Kai eini gatvėmis nei lengvai ne šiltai apsirengęs, kai po kojomis šlama sausi lapai, o diena, šviečiant saulei, lapai ant medžių virsta tikromis spalvotomis kolekcijomis. Eidama gatve visada imdavau  į rankas kokį gražų klevo lapą, nešdavau namo, tarsi kokią gražią gėlę. Būdavo linksma, kartais būdavo liūdna. Vilniuje yra mano šeima, mano širdies didelė dalis, yra ir draugų, už kuriuos išgyvenu, kaip už šeimos narius.
Šį risotto dedikuoju tam mano širdies draugui, kuriam šiomis dienomis liūdna, kuriam, būdama Vilniuje paskambinčiau į duris, nešina maišais su ryžiais ir speck :)))) ir pagaminčiau pavalgyti, nes skanus maistas labai padeda atsigauti ir pralinksmina, ypač, jeigu užsigeriame geru vynu.
Kadangi manęs Vilniuje nėra, tai teks mano draugui gaminti pačiam, ir prisiversti, pasikviesti jaukų svečią ir vaišinti, nes kažkodėl patys sau gaminti nemėgstame....
Friend, keičiasi metų laikai, ateina nauji metai, jaunystė, grožis, idomios mintys, svajonės, viskas bus, turi būti, bet tuo turi tikėti.
Taigi visas šis receptas dedikuotas, TAU, ir tu žinai, kad tai TAU :)))))) baci

reikės
vienos su pus stiklinės ryžių risotto gaminti pvz. arborio
daugmaž pusantro litro daržovių sultinio (friend, tau kaip super tinginiui gerai bus ir pasūdytas vanduo :)))) )
dviejų vidutinio dydžio pankolių
vieno svogūno
sviesto valgomojo šaukšto
pusės stiklinės grietinėlės
penkių valg. šaukštų tarkuoto parmigiano sūrio
šimto penkiasdešimt gramų SPECK, tai toks kumpis, panašus į kokią nugarinę, parukytą ir vytintą
alyvuogių aliejaus
pipirų


eiga

risotto gamybai skirtoje keptuvėje, arba puode škaitiname aliejų ir sviestą ištirpiname. Supjaustome svogūną ir pankolius plonais griežinėliais. Metame į puodą ir apkepame, maišome, uždarome dangčiu ir paliekame kepintis apie šešias/aštuonias minutes. Tada įberiame ryžius, išmaišome, pakepiname trumpai apie dvi minutes, kad įgertų riebalus ir pasidarytų permatomi. Tada kubeliais supjaustome nugarinę, apkepame viską kartu dar kelias minutes ir pradedame pilti karštą sultinį. Kai ryžiai įgeria sultinį vėl pilame kelis samčius sultinio ir taip iki tol, kol ryžiai nepasigamins. Jie neturi virsti koše, bet ir neturi būti pernelyg kieti, tai ir yra risotto menas :). Maždaug tas troškinimas vyksta aštuoniolika minučių, po to išjunkit ugnį ir įpilkyte grietinėlę, pabarstykite parmigiano sūriu ir šviežiai maltų pipirų, išmaišykite ir uždengę dangčiu palaikykite kelias minutes prieš serviruojant.

LABAIIIIIIIII skanu, tokia maloni staigmena šis risotto.

Buon appetito da VIktorija Mele

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą